Fredagsbrev den 25. oktober, uge 43.
Kenny er startet i Naturhuset og Satelitten i sidste uge, han er blevet taget godt imod af alle, og det er allerede en fornøjelse at have ham i huset.
Der var ekstra god tid i sidste uge for os at få lavet nogle af de både forberedende og praktiske ting som kan være svære at få tid til i hverdagen, samtidig med ekstra tid til de børn som var her.
Denne uge har vi haft besøg af nogle af de lokale frivillige ”Superkrafter”, Anette, Jane og Betty kommer i børnehaven hhv. mandag, onsdag og fredag formiddage. De har tilbudt at komme og lege, læse, spille, bage sammen med nogle af børnene, og det er vi bare så glade for, både børn og voksne. Vi har også haft en praktikant fra HF, Gitte, som har været i huset onsdag til fredag.
Og så startede vi hårdt ud i mandags med sygdom blandt flere af os. I de pressede situationer der kan opstå, er det fantastisk at opleve at personalet bare får det løst på bedste vis, og så er vi heldige at have de bedste tilkaldevikarer. Nogle af jer og jeres børn har eller er også ramt, så nederst er et skriv som måske kan hjælpe når man er i tvivl. Især at holde barnet hjemme en ekstra dag, dels for at komme sig helt, men mest for at passe på os andre. De ansatte i huset er jo mere udsatte, og da vi er en lille stab, skal der ikke mange syge til før der bliver et ekstra pres på de andre, og det går ud over alle. Så blot en opfordring til at passe på os alle, og lige nu er starten på højsæson.
I kommende weekend skal Anne Mette, Libby og jeg på yoga-kursus, og næste weekend er jeg på ledelseskursus, efterfulgt af budget-workshop mandag og tirsdag. Mette, Libby og Anne Mette skal alle på tre-dages kursus (dog ikke på samme tid) i løbet af november og december. Og så starter Helle et sprogvejlederforløb i januar.
Her en hilsen fra Leonora og Malou som begge er startet:
Leonora bor i Ringkøbing sammen med mor - Monica, far - Peter og 2 storebrødre - Valdemar og Arthur. Valdemar og Arthur går i 4. og 2. kl. på friskolen. Leonora har gået i vuggestue i Hee før hun startede i Naturhuset. Hun elsker heste og rider jævnligt tur på sin hest Quinton.
Malou er et skørt og nysgerrigt lille væsen, der ofte skal se omgivelserne an, før hun helhjertet kaster sig ind i nye bekendtskaber. Hun giver gerne en god kop kaffe og noget kage, hvis I spørger pænt. Hendes storesøster Mira går i Naturhuset og de bor i Ringkøbing med deres far og mor, Tobias og Helene
Den kommende tid:
4.-8. november: Emneuge om sanser.
25.-29. november: Juleværksteder.
21. december til 5. januar. Juleferie.
Med ønsker om en god weekend til alle.
Hvornår er mit barn sygt eller rask?
Ved sygdom hos børn vil der ofte opstå en række tvivlstilfælde og spørgsmål i forhold til, hvornår barnet er rask og kan komme i daginstitution, og hvornår barnet er syg og skal blive hjemme. Derfor har vi udarbejdet denne vejledning, der tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger vedrørende smitsomme sygdomme hos børn og unge.
Formålet er at fremme sundhed og trivsel hos børn i daginstitutionen ved:
- At begrænse udbredelsen af smitsomme sygdomme i daginstitutionen
- At gøre det nemt for både forældre og personale at følge anbefalingerne for, hvornår barnet må komme i daginstitution.
Smitsomme-sygdomme-hos-boern-og-unge.ashx (sst.dk)
Hvornår må dit barn komme i daginstitutionen?
Børn smitter i meget høj grad hinanden i en daginstitution. For at begrænse smitten er det vigtigt, at syge børn ikke møder i daginstitution. For børns vedkommende kan det af og til være svært at afgøre, om de er raske eller syge.
Barnet er rask
- Når barnets almentilstand er upåvirket
- Når barnet kan deltage i de aktiviteter, det plejer. Barnet skal f.eks. kunne lege ude og tage med på udflugt
- Når barnet ikke har feber
- Alle ovennævnte betingelser skal være opfyldte – både af hensyn til barnet, men også for at mindske smitterisikoen.
Barnet er sygt
- Hvis barnets almentilstand er påvirket, f.eks. hvis barnet er mat, pylret, urolig og/eller grædende
- Når barnet ikke kan deltage i de aktiviteter, det plejer
- Hvis der er specifikke tegn på sygdom, f.eks. feber
- Hvis én af ovennævnte betingelser er opfyldt – både af hensyn til barnet, men også for at mindske smitterisikoen
Hvis et barn kommer i daginstitutionen uden at være helt rask, har det på grund af nedsat modstandskraft større risiko for at få komplikationer eller få en anden sygdom. Har barnet lige været sygt, anbefaler vi, at det bliver hjemme en ekstra dag for rigtigt at komme sig.
De hyppigst forekommende smitsomme sygdomme hos børn
- Forkølelse
- Feber uden kendt årsag
- Mellemørebetændelse
- Bronkitis
- Lungebetændelse
- Børnesygdomme (skoldkopper, lussingesyge, tredagesfeber, skarlagensfeber og hånd-, fod- og mundsygdom)
- Diarré
- Børnesår
- Øjenbetændelse (ved stærk pusflåd, lysskyhed samt påvirket almentilstand).
Hvornår må barnet vende tilbage til daginstitutionen?
- Feber
Barnet skal blive hjemme til det har været feberfrit i 24 timer.
- Snot
Gul/grøn snot er tegn på infektion, barnet bør derfor ikke komme i institution hvis det er meget plaget af forkølelsen eller hvis næsen løber hele tiden. Der vil være stor risiko for smittespredning når snottet kommer på legetøj, som flere børn sutter på.
- Hoste
Ved voldsom eller hyppig hoste, bør barnet blive hjemme og tilses af en læge. Voldsom og hyppig hoste vil udmatte barnet og kan være tegn på infektion i luftvejene. Et småt hostende barn må gerne komme i institution hvis den almene tilstand er fin.
- Diarré og opkast
Ved diarré må barnet først komme i daginstitutionen, når afføringen er blevet normal igen (ingen afføring er ikke tegn på barnet er rask) minimum 24 timer. I tilfælde af Roskildesyge (norovirus) anbefales dog to dage hjemme, efter at diarre og opkast er ophørt.
- Børnesår
barnet først komme i daginstitutionen (også selvom behandling er iværksat), når sårene er tørre, og skorperne er faldet af.
- Svær øjenbetændelse
Barnet først komme i daginstitutionen, når det har været i behandling i mindst 2 døgn, og der ikke længere er pusflåd, lysskyhed eller påvirket almentilstand. Ved milde tilstande af øjenbetændelse med let rødme og tåreflåd, må barnet gerne komme i daginstitution.
- Udslæt
Har barnet pludselig opstået udslæt, kan det være tegn på allergi eller børnesygdomme. Ved tvivl bør man opsøge en læge. Barnet må komme i institution når udslættet ikke er smitsomt.
- Medicin
Vi giver ikke medicin i institutionen medmindre der er tale om kroniske, længerevarende eller livsvigtig medicin.
Har dit barn brug for smertestillende eller feberdæmpende medicin, er barnet sjældent rask nok til at være i institution. Behold barnet hjemme til det trives uden medicin.
Fremmøde i daginstitution trods smitterisiko
Ved visse sygdomme må barnet gerne komme i daginstitutionen efter aftale med den praktiserende læge, selv om der kan være en vis smitterisiko. Det gælder f.eks. ved
- Lussingesyge
- Hånd-, fod- og mundsygdomme
- Forkølelsessår
- Børneorm (smitter indtil behandling er iværksat)
- Vandvorter.
Barnet skal stadig være rask, og almentilstanden skal være upåvirket for at kunne møde i daginstitutionen.
I nogle tilfælde må barnet komme, når behandlingen er iværksat. Det gælder f.eks. ved
- Lus
- Fnat
Hvis disse sygdomme opdages, mens barnet er i daginstitution, skal forældrene informeres.
Hvis der er tvivl om barnet er rask eller syg
- Forældre skal kontakte deres praktiserende læge
Videregivelse af information om sygdomstilfælde
- Lederen af daginstitutionen skal formidle information om smitsomme sygdomme til børnenes forældre
- Ved alvorlig sygdom skal lederen af daginstitutionen, efter aftale med embedslægen, formidle information til børnenes forældre
- Lederens formidling af information beror på, at forældrene oplyser om deres barns sygdom, hvis der foreligger en lægelig vurdering heraf.
Personalets opgaver
Hvis et barn er syg, eller der er mistanke om sygdom, og barnets almentilstand er påvirket, har personalet pligt til at kontakte forældrene med henblik på, de snarest skal hente barnet hjem.
Hvis barnet har brug for medicin, skal det så vidt muligt ske i hjemmet. Ved kroniske eller længerevarende sygdomme, kan det være nødvendigt at give medicin flere gange dagligt. I enkelte tilfælde kan det aftales med personalet, at vi giver medicin, fx penicillin eller øjendråber. Dette vurderes altid individuelt.
Forældrenes opgaver
For at begrænse udbredelsen af smitsomme sygdomme i daginstitution er det vigtigt, at syge børn ikke møder i daginstitutionen.
Forældrene bør:
- Holde syge børn hjemme
- Respektere personalets vurdering af, om barnet er sygt/smittefarligt, når personalet kontakter forældrene
- Orientere sig om Sundhedsstyrelsens anbefalinger ved smitsomme sygdomme
- Informere daginstitutionen om, hvad barnet fejler
- Være opmærksomme på opslag om smitsomme sygdomme og evt. skærpede regler i særlige situationer
- For at undgå smittespredning så vask dit barns hænder, når du kommer og går med dit barn.