Kære alle

Allerførst tusind tak til arbejdsholdet der var her i søndags, og fik lavet mange gode ting på vores legeplads. Vi fik bla. nye bænke rundt om vores bålsted, der blev lagt fliser på terrassen ved Bruns hus og generelt står det hele bare noget skarpere lige nu. Det er dejligt, når vi på tirsdag byder ca. 75 bedsteforældre velkommen til bedsteforældredag. Vi satser på godt vejr, så det meste af dagen kan foregå udenfor, så mind dem gerne om at tage tøj på til det.

Dernæst en stor tak til de fremmødte ved vores årlige generalforsamling i onsdags. Der var valg til en ny støtteforening for både børnehave og skole, og selvfølgelig valg til bestyrelsen som også dækker begge huse. Tænk sig at kunne opleve kampvalg ved samtlige valg også til suppleanter, det er da fantastisk, at så mange har lyst til at engagere sig. Vi fik valgt en bestyrelse på fire medlemmer i støtteforeningen, Maria Ludvigsen, Malene Nielsen, Peter Frederiksen og Lars Visgaard, som sammen med 4. kl. forældre fremover vil være tovholder på forskellige arrangementer, som kan komme begge huse til gode. I den ordinære bestyrelse var der genvalg til to medlemmer Ole Green og Mitzie Hedevang og valg af et nyt medlem Johanne Heinsen. Samtidig er Kathrine Nygaard indtrådt i bestyrelsen som suppleant for Jacob Christensen der har ønsket at træde ud. Jeg sætter min beretning nederst i dette opslag, hvis nogle har interesse i at læse den.

Solcreme

I denne uge har vi haft det skønneste vejr, det betyder også at det er ved at være tid for solcreme igen. Vi har en forventning om, at børnene er smurt ind hjemme fra når de kommer, og så har vi solcreme her og sørger for at de bliver smurt ind igen til middag.

Hjælp

Vores rengøringshjælp Vilma har desværre sagt op fra 1/6, så kender i en der kunne være interesseret i et rengøringsjob 15 timer om ugen efter kl. 17, så send dem endelig vores vej. Der kommer også et opslag på Facebook der meget gerne må deles.

Næste uge:

Mandag: Guldsmede i gymnastiksalen

Tirsdag: Bedsteforældredag

Onsdag: Guldsmede til fødselsdag hos Anna J. Dagplejen på besøg

Torsdag: Mælkebøtter på tur til hundeskoven, vær her senest 8.45.

Fredag: Guldsmedene optræder og deler ”farvel kage” ud inden de flyver i Raketten.

Rigtig god weekend til jer alle

Hilsen Pernille

 

 

Beretning til generalforsamlingen 2023

Lige nu er der i alle medier rigtig meget fokus på manglen på pædagoger. De er ikke nemme at rekruttere, der bliver uddannet alt for få og hvad er det egentlig for en uddannelse de studerende bliver tilbudt. Og normeringen i de danske institutioner er så lav, at børnene hver dag mangler voksne omkring dem. Jeg bliver faktisk helt trist på vores fags vegne hver gang jeg åbner et medie. Man kan ind imellem tænke at det er som om samfundet har glemt, at pædagoger faktisk har ansvaret for mange menneskers fremtid hver eneste dag. Vi passer ikke bare børn indtil de kan komme i skole hvor de så endelig kan komme i gang med at lære noget. Vi præger børnenes plastiske hjerner og lærer dem en masse hver eneste dag. Vi får betydning for måden børnene tilknytter sig på, for deres selvfølelse, deres empatiudvikling. Vi tilbyder omsorg og støtter børnenes sociale kompetencer. Men det er alt sammen bløde værdier, som ikke kan måles og puttes i et regneark, men samtidig er det alt sammen i den grad også noget der kræver at der er kompetente pædagoger til stede hver dag og at der er nok af dem. Så i det hele taget er det et fag der burde huse de allerfleste ressourcer og kompetencer.

I Naturhuset har vi det godt, vi bruger det meste af vores tid sammen med børnene når vi er på arbejde. Men vi kan mærke tendensen, når vi fx skal ansætte nye folk, der er på ingen måder et bredt felt at vælge imellem længere. Vi skal i den grad blive bedre til at fortælle hvad det er vi kan, og hvad vi egentlig går og laver. Vi skal værne om vores fag og vi skal værne om vores lille hyggelige børnehave.

For vi har en skøn børnehave. En børnehave som lige nu er fyldt med 52 skønne børn og deres forældre og 9 fantastiske voksne. Og lad os lige starte med dem, for uden dem intet Naturhus. 9 voksne der hver dag møder ind og vil gøre deres bedste for at børnene netop bliver set som de individer de er, og at de lærer alt det et børnehavebarn skal lære. De laver hver dag et kæmpe stykke relations arbejde, de planlægger ture, mange ture ud af huset i vores skønne område, de arrangerer bedsteforældredag, de klipper og klistrer, de leger og laver bål, de synger og læser historier, de lytter, trøster og giver krammere, de går i gymnastiksalen og de står fast på de forskellige traditioner der er ved vores højtider. 9 stk hvor af en del er forholdsvis nye ansigter. Det betyder også, at vi efter en tid med lederskifte og flere nye pædagoger efterhånden er ved at finde fodfæste igen. Nu skal vi til at blive endnu skarpere på hvad det er for et Naturhus vi ønsker at lave, hvordan det er vi kan blive ved med at skille os ud fra andre institutioner, så vi forhåbentlig kan blive ved med at have stor søgning, som der har været i de sidste mange år. Vi får ofte mange gode ord med på vejen fra jer forældre om, hvad det er vi er gode til, tusind tak for det, så vi er ikke på helt bar bund i fht vores retning.

Samtidig med at vi skal være bevidste om hvilken institution vi vil drive har vi også fra kommunal side nogle ting vi skal. Selv om vi er en privat institution føres der stadig kommunalt tilsyn med os hvert år. Det tilsyn havde vi i november måned og inden da, var vi blevet oplært i et nyt observationsredskab der hedder KIDS. Det mundede ud i, at jeg og en observationspædagog skulle observere på tre givne områder igennem en hel dag, men det mundede også ud i, at vores kommunale tilsynsførende var og observere en hel dag i Naturhuset. Vi brugte en del tid og arbejde på det, men at det nu er blevet prioriteret, at den tilsynsførende rent faktisk kommer ud og oplever, hvad vi er for en institution, og hvad det er for et stykke arbejde vi går og laver, må alt andet lige give et bedre grundlag at føre tilsyn på. Frem for som det tidligere har været at vi udfylder en masse papirer som de så kommer og snakker ud fra. Vi blev i hvert fald godkendt, men fik også flere ting med derfra, som vi nu arbejder videre med.  

Vi har en dejlig børnehave men vi må ikke glemme at under vores tag hører også en SFO. Satellitten som lige nu har ca 70 tilmeldte børn og tre voksne som hver dag møder ind med en energi som smitter alle. Prøv lige at møde op til en diskofest eller en halloween kaffe – de går all in på alt hvad de laver. Og altid har de i mente at det er børnenes fritid, så de skal høres, og de får lov til at være med i planlægningen og komme med ønsker til aktiviteter.

Lige om lidt sender vi de kommende skolebørn i Raketten. Det betyder at de fra 1. maj skal være fuld tid i Satellittens lokaler og lige så stille sluses ind i livet på Friskolen. Det er en tryg overgang, hvor de får lov at møde skolen og skolen møder dem. Vi har et godt samarbejde med Friskolen, og det er ikke kun omkring de fælles børn vi har i Satellitten. Vi bruger gymnastiksal og multihal, vi kommer ofte på skolens legeplads. Vi har haft besøg af 8. kl. elever som lavede små fortællinger for børnene, og hvert år får vi lov at opleve en stille stund, når 6. kl kommer og går luciaoptog igennem vores hus. Vi bliver inviteret til forårsfest-forestilling, generalprøve på gymnastikopvisning, Gnillev og hvad der ellers er af arrangementer. Det er så dejligt at I tænker på os, for vi vil gerne deltage i alt hvad der er os muligt. Ud over det har vi i mange år haft legetanter/onkler ansat fra 8. kl. De kommer om eftermiddagen når de har fri fra skole og arbejder i Naturhuset og nu også en enkelt eftermiddag i Satellitten. En fantastisk ordning for både store og små. Hvor fedt er det lige at kende nogle af de store elever, når man er på besøg på skolen. På personalesiden har vi også haft fælles arrangementer med personalet fra Friskolen det sidste år. Vi har haft en fælles aften sammen med bestyrelsen, hvor vi bla snakkede værdier, vi har haft et 1. hjælpskursus og lige om lidt er vi faktisk en god flok fra Naturhuset som for første gang skal afsted og opleve friskolerne landsmøde sammen med personalet på Friskolen. Vi har hørt det bliver sjovt.

Tak kære forældre for at overlade jeres børn til os hver dag. De har det jo med også at blive vores børn. Tak for altid at snakke godt om Naturhuset. Vi kan have nok så flot en hjemmeside og sociale medier, men den bedste reklame vi kan få er, når I går ud og fortæller de positive historier om Naturhuset.

Tak til vores buschauffører som velvilligt stiller op, nogle gange også med kort varsel.

Og stor stor tak til vores bestyrelse, som gør et kæmpe stykke arbejde, og som altid er på pletten, hvis vi kalder. Tak for at give jeres mening til kende, komme med ideer og input og for ind imellem bare at lægge ører til.

Tak til dig Karoline for et godt samarbejde, det er rart at vide at du altid lige sidder på den anden side af vejen.

Tak for et godt år i Naturhuset. Jeg glæder mig til at se hvad det næste år bringer.