Kære børn og forældre
I morgen står den på gymnastik hele dagen på Fjordvang, så derfor får i fredagsbrevet på en torsdag.
Denne uge har vi været sygdomsramt på både lærer og elevsiden, så det er ikke kun efterskolerne der står for skud lige nu. Alle har ydet sit til at vi har fået enderne til at mødes, og det har været en god uge trods alt. Sygdom hos eleverne giver selvfølgelig ekstra udfordringer i forholdt til gymnastikopvisningen, men vi lover at gøre det så godt, som vi kan - og så håber jeg, at I til gengæld klapper så højt som I kan på lørdag.
Vigtigt gymnastik-info
Vi krydser fingre for, at vi har så mange raske elever som muligt både fredag og lørdag. Hvis jeres børn er syge lørdag, skal I notere det under fravær i Viggo lørdag morgen. Så kan vi nemlig danne os et overblik. Sørg også for at registrere jeres børn v. sygdom fredag morgen – det vil være en kæmpe hjælp, hvis vi ikke skal bruge tid på at følge op på børn, der er fraværende.
Hvis jeres børn er fraværende til opvisningen af en anden årsag (ferie mm.), skal I også tjekke, om det er noteret i Viggo samt give jeres børns klasselærer besked. I fredagsbrevet fra uge 8, står alt praktisk info omkring mødetider, madpakke mm.
Har I drenge i 5. – 8. klasse, så mind dem om, at de skal have deres hørebøffer med til både generalprøve og opvisningen. De skal bruge dem til drengeserien.
Vi har ikke en fotograf på opvisningen, så hvis I tager et eller to gode billeder, må I gerne sende dem til mig på mail karoline@velfri.dk. Umiddelbart har vi heller ingen til at optage opvisningen, men hvis vi skulle være så heldige, at en af jer forældre optager hele molevitten, må I selvfølgelig gerne dele det med mig.
Trivselskommissionen og mobilpolitik
Ugen har også budt på en masse anbefalinger fra trivselskommissionen. Det er op til den enkelte, om man er enig eller ej, men som både fagperson og forælder, er det en spændende proces at følge med i. I kommissionens arbejde er der blandt andet syv gode råd til forældre, som jeg vælger at videregive her, for i det store hele, er det tanker, som går godt i tråd med skolens tilgang til vores elever, og generelt oplever jeg vores elever som en flok heldige børn, der får masser af tillid, ansvar, kærlige krav, nærvær og omsorg både derhjemme og på skolen.
Her er Trivselskommissionens syv råd til forældre
1. Stil alderssvarende og kærlige krav til dit barn, og vær tydelig om rammer og værdier.
2. Begræns overvågningen af dit barn – børn kan langt mere, end vi tror.
3. Hav tillid til, at dit barn, i takt med sin udvikling, selv vil kunne overkomme mange udfordringer og håndtere konflikter på dets vej.
4. Inddrag og lyt til dit barn ud fra dets alder og forudsætninger – husk dog, at inddragelsen ikke må ske på bekostning af kærlige krav og tydelighed.
5. Lær og vis dit barn, hvordan alle – voksne som børn og unge – skal have blik for og tage ansvar for andre mennesker og de fællesskaber, som vi indgår i.
6. Hav fokus på selvregulering, vedholdenhed, tro på egne evner og ansvarsfølelse i opdragelsen – og lær dit barn, at det i perioder vil opleve nedtrykthed, uden at det hverken er farligt eller sygeligt.
7. Husk, at du kender dit eget barn bedst – og sænk skuldrene vel vidende, at der ikke findes en perfekt forælder, og at kærlighed, nærvær og omsorg er det vigtigste, du kan give dit barn for, at det trives.
Kilde: Trivselskommissionen
Kommissionen har også nye anbefalinger til brug af mobil og skærm på skolerne. I den forbindelse har Dagbladet lavet en artikel, hvor jeg udtaler mig på friskolens vegne. I kan læse artiklen her:
På forældremødet sidste uge var brugen af mobiler på skolen og vores mobilpolitik til heftig debat. Det gik også op for os, at mange forældre slet ikke er klar over, at vi faktisk har en politik omkring brugen af mobiler. Jeg kan dog berolige jer med, at det har vi, og at eleverne kender reglerne ud og ind og I har også mulighed for at nærstudere reglerne på vores hjemmeside.
På Velling Friskole skal brugen af mobiltelefoner ikke gå ud over hverken undervisningen eller fællesskabet og Velling Friskole er som udgangspunkt mobilfri i skoletiden. Mobiler må medbringes, men skal ligge i tasken (slukket eller lydløs) hele skoledagen, medmindre vi skal bruge dem i en undervisningssituation.
Hvis vi opdager, at en elev har sin mobil i lommen eller bruger den, mens vedkommende er i skole, kommer mobilen ind at ligge på kontoret. Her kan den hentes af eleven efter endt skoledag, og der kommer efterfølgende en besked hjem. Sker det tre gange, er det forældrene, som skal hente mobilen.
7. og 8. klasse har særlige privilegier, og de må bruge deres telefoner om morgenen, hvis de sidder i klassen. De har også en fast dag i ugen, hvor de må bruge deres mobil/computer i frikvartererne.
Mobilpolitikken er lavet i samarbejde med eleverne, og den fungerer faktisk ret godt skoledagen igennem, hvor telefonerne fylder meget lidt. Vores udfordring er, når eleverne opholder sig på skolen, mens de har fri og venter på bussen, gymnastik mm. Der fylder mobilen meget, hvilket mange forældre har bemærket, når I går igennem vindfanget og aulaen.
Vi kommer til at drøfte vores mobilpolitik løbende, men min erfaring er, at der ikke er nogen nem løsning på udfordringerne omkring mobiltelefonen. Laver vi flere forbud, skal de også håndhæves. Og hvem har egentlig ansvaret for børnenes brug af mobil, når de har fri. Skolen? Forældrene? Idrætsforeningen? Vi har ikke den gyldne løsning, men heldigvis har vi fået mange gode input herom til forældremødet ligesom vi tager mange andre perspektiver fra jer forældre med, når fremadrettet vi drøfter stort og småt i lærergruppen og på bestyrelsesmøderne.
Frikvarterer og bordtennis
Trivsel og frikvarterer hænger i høj grad sammen, og de gode frikvarterer er, som I ved, et fokus i dette skoleår. En aktivitet, som eleverne virkelig har savnet, er bordtennis. Vi har derfor købt to lækre bordtennisborde der står i gymnastiksalen, og vi har opfordret til, at man har sit eget bordtennisbat med til frikvarterne.
Nu tilbyder vi, at man kan købe et bat her på skolen – vi har et Begynderbat til 40 kr. og et Slidstærkt bat til 125 kr.
Hvis I ønsker at købe et bat til jeres barn, kan I forældre bare skrive til Malene på Viggo eller kontor@velfri.dk – I skal skrive hvilken slags bat og til hvilket barn, så trækker Malene beløbet over skolepengene, og vi udleverer battet og sætter navn på.
Det blev et lang fredagsbrev i denne omgang, så det er heldigt, I en ekstra dag til at læse det i.
Vi glæder os rigtig meget til at vise jer vores opvisning på lørdag, og krydser fingre for, at vi har så mange elever med som muligt.
Vi ses😊
Karoline